Alina Bârgăoanu, membru expert al Grupului la nivel înalt pentru știri false și dezinformare online al Comisiei Europene, a susținut, în cadrul primului summit regional al Asociației Române de Relații Publice, o intervenție pe tema direcțiilor strategice ale Uniunii Europene în ceea ce privește fenomenul fake news.
„Avansul tehnologic și noile canale de comunicare au influențat ecosistemul de informații și mass-media. Au creat efecte psihologice în plan individual cum ar fi dezorientarea și alienarea. Asistăm la o supra aglomerare de conținut, iar acest lucru generează rezistență la cunoaștere. Conținutul nu trebuie reglementat, cu excepția celui care instigă la ură, violență, terorism etc. Ceea ce trebuie să reglementăm, și o face Digital Services Act la nivel european, este: transparența algoritmilor; transparența colectării datelor, stocării și utilizării acestora; dark patterns. Trebuie să avem proceduri clare pentru deplatformizare și încetinirea modului în care circulă conținutul. Este esențial să înțelegem cum informația (conținutul) este produsă, diseminată, consumată și interpretată”, a arătat Alina Bârgăoanu.
Pe 23 noiembrie, Asociația Română de Relații Publice (ARRP) a organizat prima ediție a Summit-ului regional, cu tema „Libertatea de exprimare vs. Discurs antidemocratic (Freedom of Expression vs. Antidemocratic Discourse)”. Au participat asociații profesionale de comunicare strategică și PR la nivel de președinți, precum și peste 100 de profesioniști din agenții, companii, instituții guvernamentale, asociații de business, autorități locale, regionale și centrale din nouă țări: Bulgaria, Cehia, Croația, Marea Britanie, Polonia, Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, precum și din Romania, țara gazdă.
Te așteptăm în ARRP! Devino membru și beneficiază de resurse, evenimente exclusive și o rețea valoroasă de profesioniști. Află detalii aici.